dislanze
v10
today : | at : dislanze | safemode : ON
> / home / facebook / twitter / exit /
name author perms com modified label

Web Sitesiyle Blog Arasındaki Farklar Nelerdir ? Süleyman Akyıldız rwxr-xr-x 0 Mayıs 28, 2013

Filename Web Sitesiyle Blog Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Permission rw-r--r--
Author Süleyman Akyıldız
Date and Time Mayıs 28, 2013
Label
Action

1.Web siteleri durağandır. Sitenin çoğu bölümü değişmez, aynı kalır. Oysaki bloglar dinamiktir ve haftada bir kaç kez yenilenir.

2. Web sitelerini yayınlamak için teknik bilgi veya bu işten sorumlu bir webmaster gerekir. Dolayısıyla web sitesi yayınlarken zamanınızın bir bölümünü teknik uğraşılara ayırmanız gerekebilir. Oysaki blog yayınlamak için teknik bilgi gerekmez. Birçok blog aracı sıfır teknik bilgi ile yayın imkânı sunar. Bundan dolayı bütün zamanınızı içerik oluşturmaya yöneltebilirsiniz.

3. Web siteleri durağan başlıklar ile bölünür. Fakat bloglar tarihler ile bölünür. Bir gazete gibi en son haber en üste gelecek şekilde biçimlenir.

4. Web siteleri güncellendiği zaman okuyuculara haber verilmez. Fakat bloglar güncellendiğinde RSS ile okuyuculara bildirim yapılır. Böylece daha önceden gelen okuyucu tekrar sitenize gelir ve bağlılık sağlanır.

5. Arama motoru örümceklerinin web sitelerini tarama sıklıkları uzundur. Hâlbuki bloglar çeşitli ping servisleri sayesinde arama motorları tarafından çok sık taranır. Bloga eklediğiniz bir yazıyı dakikalar içinde arama motorlarında görebilirsiniz.

6. Durağan web sitelerinde webmaster ile okuyucular arasında iletişim kurmaz. Fakat bloglar yorumlar, geri izlemeler, linkler ile okuyucular ile sıkı bir iletişim içindedirler.

7. Web sitelerinin bölümleri birbirinden farklı tasarımı olan sayfalardan oluşabilir. Fakat bloglardaki sayfalar genellikle tek bir tasarımdan oluşur.

8. Web siteleri değiştiğinde eski içerik yayından kaldırılabilir. Hâlbuki blog mantığında hiç bir yazı silinmez, istenildiğinde arşivden ulaşılabilir.

9. Web sitelerindeki içeriğin kimin tarafından oluşturulduğu her zaman açık değildir. Hâlbuki bloglarda içeriği oluşturan kişi açıkça ortadadır. Siz bir pazarlama uzmanı, şirket yetkilisi veya bir webmaster ile değil bir insanla muhatap olduğunuzu bilirsiniz.

10. Sonuç olarak web siteleri ile bloglar arasındaki farkı gazete ve köşe yazarı arasındaki farka benzetebiliriz. Gazete haber verir, bilgilendirir. Köşe yazarı ise yorumlar, olayların farklı yönlerini gösterir, uyandırır!

Bu yazıyı web sitesi ve blog kavramlarını genel olarak düşünüp kaleme aldım. Tabii ki burada anlatılan web sitesi gibi olmayan web siteleri veya burada anlatılan blog gibi olmayan bloglar olabilir. Yazının iskeletini oluştururken büyük oranda buradan faydalandım.

Fevkalade Mühim Not: Durup dururken bu yazıyı niye yazdım? Bu yazıyı belki aramızda web sitesi ile bloglar arasındaki ciddi farkları bilmeyenler vardır ve çevrelerinde de kimse bu farkları onlara anlatmıyordur diye yazdım :)






Teşekkürler.

0 yorum:

Yorum Gönder