dislanze
v10
today : | at : dislanze | safemode : ON
> / home / facebook / twitter / exit /
name author perms com modified label

AYAKTA DURMAK KILO VERDIRIR MI? Süleyman Akyıldız rwxr-xr-x 0 Temmuz 29, 2015

Filename AYAKTA DURMAK KILO VERDIRIR MI?
Permission rw-r--r--
Author Süleyman Akyıldız
Date and Time Temmuz 29, 2015
Label
Action

Ayakta durmanız bile yeterli


Yeni yapılan bir araştırma, sadece aktif bir hayatın değil, ayakta durmanın bile bize tembellik yapmaktan daha fazla sağlık avantajı sağladığını gösterdi.


Çok iyi biliyoruz ki, en az yiyip içtiklerimiz kadar aktivite de önemlidir. Çünkü aktif bir hayat sürmeden, düzenli egzersiz alışkanlığını hayatımızın bir parçası haline getirmeden ne güzel bir uyku uyumamız, ne kolesterolümüzü, şekerimizi, tansiyonumuzu kontrol altına almamız ne de sağlıklı bir kilo aralığında kalabilmemiz mümkün değil.


İnsan bedeni hareket etmek, en azından aktif bir hayat sürmek üzere tasarlanmış, ne yapıp etmeli onu harekete geçirmeliyiz.


Yeni yapılan bir araştırma, sadece aktif bir hayat sürmenin değil, ayakta kalmanın bile bize miskinlik yapmaktan –yan gelip yatmaktan- daha fazla sağlık avantajı sağladığını gösterdi. Sadece yatmanın değil, oturarak çalışmanın da ayakta kalmaya oranla dezavantajları var.

İngiltere’de yapılan bu son çalışmanın neticelerine bakılırsa ayakta geçirdiğiniz süre arttıkça da şekeriniz daha kolay ayarlanıyor, kalbiniz daha iyi çalışıyor, vücudunuz oturur ya da yatarkenkinden daha çok kalori yakıyor.

Yani hiç hareket etmeden ayakta durduğunuzda bile oturur ya da yatar pozisyona göre üç beş kat kalori yakma imkânınız var.

Ünlü tıp dergisi Lanset’te yayınlanan araştırmaya bakılırsa sadece işyerinizde günde 3-4 saatinizi ayakta geçirmeniz, size neredeyse yılda 10 maraton koşmuş kadar avantaj sağlıyor.

NE YAPMALI?


Benim tavsiyem şu: İster işyerinizde, ister evinizde fark etmiyor, hayata hareket katmak her geçen gün biraz daha önem kazanıyor. Evde susadığınızda suyunuzu kalkın, kendiniz doldurup için.

Kahvenizi, çayınızı kendiniz hazırlayıp tüketin. Ufak tefek ev işlerini çalışanlara ya da elektrikli aletlere değil el, kol ve ayaklarınıza emanet edin. İşyerinizde telefon konuşmalarını, arkadaş sohbetlerini ayakta yapın.

Yan odadakilerle chat’leşmeyi bırakıp onları ziyarete gidin. Fırsat buldukça işyerinizde de, evde de adım atın. Saat başı yapacağınız 5-10 dakikalık kısa adımlama turları bile işinize yarayacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder