dislanze
v10
today : | at : dislanze | safemode : ON
> / home / facebook / twitter / exit /
name author perms com modified label

Mers Virüsü Belirtileri Süleyman Akyıldız rwxr-xr-x 0 Temmuz 03, 2015

Filename Mers Virüsü Belirtileri
Permission rw-r--r--
Author Süleyman Akyıldız
Date and Time Temmuz 03, 2015
Label
Action

Mers Virüsü Belirtileri

Mers-CoV virüsü nasıl bulaşır?Mers hastalığı tedavisi 

Coronavirüs enfeksiyonları tüm dünyada yaygın görülen enfeksiyonlardır. Coronavirüsler genellikle soğuk iklimlerde ortaya çıkmaya eğilim gösterirler. Coronavirüsler çok sık olmasa da SARS ve Mers gibi ölümcül olan enfeksiyonlara yol açarlar. Fakat son yıllarda Ortadoğu ülkelerinde görülen yeni bir coronavirüs enfeksiyonu türemiştir. Bu yeni virüsün genellikle erişkinlerde ciddi derecede akut alt solunum yolu enfeksiyonuna neden olduğu görülmüştür. Coronavirüsün meydana çıktığı ülkeler genellikle Ortadoğu ülkeleri olduğu için, bu virüsün adına ''Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus''(Mers-CoV) adı verilmiştir. Bu virüsün etken olduğu hastalık tablosu da kısaca Mers olarak tanımlanmıştır.

Mers- CoV 2003 yılında salgına neden olan ve ciddi akut solunum yetmezliğine yol açan SARS'ın etkeni olan coronavirüs ile aynı virüs olmadığı gibi, SARS etkenine benzer özellik taşır. Şimdiye kadar yapılan gözlemlerde bu virüs insandan insana solunum yolu ile bulaştığı bildirilmiştir.


Mers-CoV virüsü belirtileri

Mers-CoV bulaşmış kişilerin genelinde nefes darlığı, öksürük, karın ağrısı, ishal, kusma ve yüksek ateş ile seyreden ciddi akut solunum yolu hastalığı görülür. Nisan 2012- mayıs 2013 tarihleri arasında 49 Mers virüsü taşıyan olgu sayısı, mayıs 2014 tarihinden sonra bu olguların yaklaşık yarısı ölüm ile sonuçlandığı bildirilmiştir. Bazı Mers virüslü hastalarda enfeksiyon orta şiddette seyretmektedir.

Mers-CoV virüsü özellikle şeker hastalarında, kronik akciğer hastalığı olanlarda, böbrek yetmezliği olan hastalarda ve bağışıklık sistemi yetmezliği olan hastalarda daha şiddetli bir solunum yolu hastalığına neden olabilir.

Mers-CoV virüsünün yaygın olduğu ülkeler 

Özellikle Arap yarımadası ve komşu ülkelerde Mers-CoV virüsü yaygınlık göstermiştir. Komşu ülkeler, Bahreyn, Irak, İran, İsrail, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen gibi ülkelerde ve son zamanlarda Fransa, Almanya, İtalya, Amerika, Yunanistan ve Tunusta'da Mers virüsü görüldüğü bilinmektedir. İlk olarak Suudi Arabistan'da görülmeye başlayan Mers virüsünün develerden ya da keçilerden insanlara bulaştığı düşünülmektedir.

Mers-CoV virüsü tanısı  

Şüpheli hastanın yakın zamanda yukarıda sayılan ülkelere seyahat etmiş olması ve hastada yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerin görülmesi durumunda Mers virüsü şüphesi değerlendirilmelidir. Ayrıca fizik muayene sonrası kesin tanı için polymerase chain reaction (PCR) testi ve burun, boğaz sıvısı kültürleri yapılmalıdır.

Mers-CoV virüsü tedavisi 

Mers hastalığının hastalığa özgü bir tedavisi yoktur. Mers hastalığında tedavi hastanın şikayetlerine yönelik ve şikayetleri azaltmak amacı ile yapılır.Tıbbi bakım ve destek ile hastanın semptomları hafifletilir.

Ayrıca bu hastalığın tanısı konulmuş ya da şüphe taşıyan hastalara maske, eldiven, gözlük ve önlük kullanmadan yaklaşılmamalıdır. Enfeksiyonun gerekli önlemler alınarak salgınlaşması engellenebilir. Enfeksiyondan korunmak için gerekli önlemleri almak çok ama çok önemlidir.

Türkiye'de Mers-CoV virüsü görüldü mü?

Türkiye'de de Mers virüsü şüphesi taşıyan hastalar vardır. Türkiye'nin İstanbul, Adana, Batman,Tokat, Konya, Kahramanmaraş, Sivas, Antalya, Kütahya, Hatay, Yozgat, Hakkari, Gaziantep, Muş illerinde hac dönüşü hastalanan ve Mers virüsü şüphesi ile hastanelerde göz altında tutulan vakalar mevcuttur. Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre şimdiye kadar Mers virüsü şüphesi ile hastanelerde araştırma yapılan hastalarda Mers virüsü nedeni ile sadece Hatay'da bir kişinin öldüğünün tespit edildiği bildirilmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder