dislanze
v10
today : | at : dislanze | safemode : ON
> / home / facebook / twitter / exit /
name author perms com modified label

Çocuklarda Saç Kıran Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi Süleyman Akyıldız rwxr-xr-x 0 Ağustos 12, 2015

Filename Çocuklarda Saç Kıran Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi
Permission rw-r--r--
Author Süleyman Akyıldız
Date and Time Ağustos 12, 2015
Label
Action

Çocuklarda saç kıran (alopesi areata) nedenleri

Saç kıran veya saç derisi mantar hastalığı, saç kıran özellikle kırsal bölgelerde çocuklara hayvanlardan bulaşabilen ve saç derisinde yuvarlak plaklar şeklinde dökülmelere veya saçların kırılmasına neden olan bir hastalıktır. Günümüzde, görülen her türlü yuvarlak saç dökülmesi tipi saç kıran olarak tabir edilmektedir.

Çocuklarda saç kıran hastalığı yetişkinlerden daha farklı bir nedenden kaynaklanmaz. Saç kıran, bir bağışıklık sistemi ve genetik temeli olan bir hastalıktır. Bunların yanı sıra, çevresel faktörler, bazı hastalıklar, aşılar, stres, üzüntü gibi nedenler saç kıran hastalığına sebep olabilir. Stres denildiğinde basit stresler değil, büyük stresler örneğin, çocuğun annesini babasını kaybetmesi veya birini kaybetmesi, boşanmalar, yeni doğan bir kardeş, okul durumu gibi çocukta ciddi psikolojik sorunlar saç kıran oluşmasına yol açabilir.

Çocuklarda saç kıran (alopesi areata) belirtileri


Çocuklarda saç kıran dikkatli anne baba sayesinde kolayca fark edilir. Çünkü bu tip bir hastalıkta bölgesel saç kayıpları 1 sm veya daha büyük boyutta olabilir ve çok hızlı gelişir. Bu durumu aile fark etmese bile saç kesiminde fark etmek daha kolaydır. Saçın dökülmeye başlayan bölgesinde boş bir deri alanı oluşur ve çevreye doğru yayılım gösterir. Bazı çocuklarda kaşların, kirpiklerin dökülmesi bu duruma eşlik edebilir ya da tek başına bu bölgelerde dökülme oluşabilir. Tırnaklarda çukurluklar ve pürüzlü görünüm ortaya çıkabilir ve bazı çocuklarda ilk belirti tırnaklarda başlayabilir.

Çocuklarda saç kıran (alopesi areata) tedavisi


Çocuklarda saç kıran tedavisi oldukça zordur. Saç kıran tedavisinde öncelikle hastalığın evresini anlayabilmek için, deri biopsisi alınır. Fakat, çocuklarda biopsi alınmasına rağmen, hastalığın evresini değerlendirmek ve tedavi seçimi zordur. Tedavi seçiminde çocuğun yaşının, kilosunun ve boyunun getirdiği kısıtlamalar vardır. Saç kıran tedavisi için bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç tedavileri verilir. Lakin bu ilaçlar çocuklarda gelişme geriliğine neden olabilir.

Bu yüzden, çocuklarda mümkün olduğunca bölgesel tedaviler tercih edilir. Bu tedavi şekli kortizonu ve kimyasal maddesi azaltılmış kremler, solüsyonlar kullanılır. Çocuklardaki saç kıran tedavisi hastane ortamında uygulanır ve sık sık doktor kontrolü gereklidir. Çocuklarda uygulanan saç kıran tedavisinde ailenin ve doktorun işbirliği oldukça önemlidir. Çocuğun bu tedaviden sıkılmadan tedavinin devam ettirilmesi gereklidir. Çünkü saç kıran tedavisi uzun sürebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder