dislanze
v10
today : | at : dislanze | safemode : ON
> / home / facebook / twitter / exit /
name author perms com modified label

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır Süleyman Akyıldız rwxr-xr-x 0 Temmuz 02, 2015

Filename Domuz Gribi Nasıl Bulaşır
Permission rw-r--r--
Author Süleyman Akyıldız
Date and Time Temmuz 02, 2015
Label
Action

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır

Türkiye'de domuz gribi salgını var mı?

Domuz gribi A (H1N1) tipi bir virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa neden olan viral bulaşıcı bir hastalıktır. Domuz gribi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediği için domuz gribi olarak adlandırılmaktadır. Bu virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

Domuz gribi nasıl bulaşır?

Domuz gribi virüsü geçirdiği değişim nedeni ile günümüzde domuzdan insana ve insandan insana solunum yolu ile bulaşmaktadır. Domuz gribi insandan insana genellikle öksürme, aksırma sırasında ortama yayılan ve içinde virüs olan damlacıklar ile bulaşmaktadır. Bu bulaşım, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye benzeri cansız yüzeyleri ellerin değmesi sonucu da alınabilir.

Domuz gribi virüsü el sıkışma ve yakın temas selamlaşma ile de bulaşabilir. Virüs bulaşmış kişiler, hastalığın belirtileri başlamadan birkaç gün önce ve hastalığın belirtileri başladıktan sonra 7 gün süresince hastalığı başkalarına bulaştırabilirler. Domuz gribi domuz eti yemek ile genellikle bulaşmaz. Çünkü domuz gribi virüsü 70 derece sıcaklıkta ölür ve domuz etleri de bu derecelerde pişirilir. Uygun koşullarda yetişen ve uygun koşullarda pişen domuz etlerinden domuz gribi bulaşmaz.

Domuz gribi belirtileri

Domuz gribi belirtileri mevsimsel grip belirtileri ile benzerlik gösterir. Belirtiler, yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38 derece ve üzeri), boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme, halsizlik, bazen de kusma ve ishal şeklinde belirtiler görülür.

Domuz gribi teşhisi 

Domuz gribi tanısı domuz gribi belirtilerinin görüldüğü hastalardan ilk 4-5 gün içinde alınan solunum salgılarının laboratuar incelemelerinde virüsün görülmesi ile konulur. Fakat hastalığın kesin tanısı dünya genelinde belirlenmiş olan referans laboratuarlar tarafından konulur.

Domuz gribi tedavisi

Domuz gribi tedavisinde, normal gribal enfeksiyonlarda kullanılan antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar hastalığın belirtileri başladıktan ilk 48 saat içerinde başlanır ise hastalığın şiddeti azalır ve iyileşme süresi daha kısa sürer. Domuz gribi tedavisinin destek tedavisinde şikayetlerin azaltılması için doktorun reçete ettiği bazı ilaçlar tedaviye eklenir. Antibiyotik kullanmak virüsün tedavisinde çok etkili değildir.

Domuz gribi diğer gripler den ayırt edilir mi?

Domuz gribi belirtileri sadece domuz gribine özgü olmadığı için tanı konulurken hastanın öyküsü iyi sorgulanmalı ve iyi değerlendirilmelidir. Hastanın son 7 gün içerisinde A (H1N1) virüsü enfeksiyonu olan bir kişi ile yakın temasta bulunmuş olması, son 7 gün içerisinde insandan insana geçtiği saptanan domuz gribi A (H1N1) vakasının olduğu bir ülkede veya bölgede bulunmuş olması domuz gribi açısından riskin yüksek olduğunu belirtir. Bu şartlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna baş vurmak gereklidir.

Domuz gribinden korunma yolları

Domuz gribinden korunmak için sık sık elleri yıkamak, vücut direncini yüksek tutmak, düzenli uyumak, düzenli beslenmek, bol sıvı tüketmek, ellerin yıkanmadığı durumlarda ellerin, buruna, gözlere, ağız kısmına çok fazla temas ettirilmemesi, grip şikayeti olan kişiler ile yakın temastan kaçınmak, Toplum içinde öksürürken, hapşırırken temiz mendil ile ağız yolunu kapatmak ve bu mendillerin tek kullanımlık olmasına dikkat etmek, kapalı, kalabalık ve havasız ortamlarda çok uzun durmamaya dikkat etmek ve hastalığın bulunduğu bölgelere veya ülkelere mümkün olduğunca seyahat etmemek gibi önlemler ile domuz gribinden korunma önemlidir.

2014 domuz gribi vakası Türkiye'de görüldü mü?

Son zamanlarda çıkan haberlere göre, Manisa'nın demirci ilçesinde hacdan dönen hacıların mers virüsü tehlikesi ile incelemeye alınan 30 kişinin test sonuçları incelenmiş ve incelemeler sonucu üç kişide domuz gribi virüsü olan A (H1N1) saptandığı bildirilmiştir. Bu kişilerin takip ve tedavilerinin yapıldığı da bildirilmiştir.

Fakat domuz gribi artık eskisi kadar korkulacak bir hastalık değildir. Domuz gribi virüsü ilk ortaya çıktığı zamanlar vücut bu virüsü tanımadığı için tehlikeli ve öldürücü bir hastalık olmuştu. Fakat aşılar yapıldı ve vücut bu virüsü tanımaya başladı. Bu nedenle domuz gribi artık mevsim gribi haline dönüşmüştür. Manisa il sağlık müdürü bu ifadeleri kullanmıştır ve Manisa'da şu an için bir tehlikenin söz konusu olmadığını belirtmiştir.

Ülke genelinde 9-15 şubat tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı'na 128 kritik grip virüsü yollanmış ve bunların 30'unda domuz gribi teşhisi konulmuştur. Bu 30 vakada bir kişinin öldüğü bilinmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder