dislanze
v10
today : | at : dislanze | safemode : ON
> / home / facebook / twitter / exit /
name author perms com modified label

Kahvaltı Yapmanın Faydaları Süleyman Akyıldız rwxr-xr-x 0 Eylül 14, 2015

Filename Kahvaltı Yapmanın Faydaları
Permission rw-r--r--
Author Süleyman Akyıldız
Date and Time Eylül 14, 2015
Label
Action
Anneniz haklıydı. Kahvaltı gerçekten de günün en önemli öğünü. Kahvaltı sadece güne başlangıç için gerekli enerjiyi vermekle kalmaz. Kahvaltının aynı zamanda kilo kontrolü ve yüksek performans sağlama gibi birçok faydası var.


Kahvaltı yapmak herkes içindir ama özellikle çocuklar için çok daha önemli. Amerika Diyetetik Birliği’ne göre kahvaltı yapan çocuklar sınıfta daha iyi performans sergiliyorlar, daha iyi konsantrasyona, problem çözme yeteneğine ve göz-el koordinasyonuna sahip oluyorlar.
İşte besin değerleri açısından zengin bir kahvaltının sağlık açısından faydaları:

1. Kilo Kontrolü

Birçok araştırma kahvaltı yapanların daha az kilolu olduklarını gösteriyor. “The American Journal of Epidemiology” dergisinde yayımlanan bir 2003 yılı araştırmasına göre kahvaltıyı atlayanlar arasında obezite 3.5 kat daha fazla görülüyor.
Peki neden kahvaltı kilo kontrolü sağlar? Çünkü..
Açlığı Azaltır: Sağlıklı bir kahvaltı açlığı gün boyunca daha düşük seviyede tutar, böylece de insanlar diğer öğünlerde daha iyi yemek tercihleri yapabilirler. Kahvaltıyı atlayarak alacağınız kalorilerin bir kısmından kurtulabileceğinizi düşünüyorsanız, bu efektif bir strateji değil. Tipik olarak, açlık kahvaltıyı atlayanlarda daha fazla hissedilir ve gün boyunca daha fazla yerler.
Sağlıklı Yaşam Tarzı: Kahvaltı yapmak akıllıca gıda tercihleri yapmak ve kalorileri egzersizle dengelemek gibi sağlıklı bir yaşam tarzının parçasıdır. Araştırmalar bir diyet programına yazılıp, istedikleri kilo hedefine ulaşanların %80’inin düzenli olarak kahvaltı yaptıklarını gösteriyor.
Daha Fazla Enerji: Kahvaltı, enerji vererek gün içinde daha fazla fiziksel aktivite yapılmasına olanak tanır. Sağlık bir kahvaltı vücuda enerji pompalar ve kaslarınıza çabuk enerji takviyesi yapan glikojen depolarını doldurur. Kahvaltıyı atlamak ise fiziksel aktivitenin azalmasına sebep olur.

2. İyi Kan Şekeri Düzeyi

2003’te Amerika Kalp Birliği yıllık konferasında sunulan bir araştırmaya göre, kahvaltı yapanlarda obezite riskinin düşmesinin yanısıra, daha iyi kan şekeri düzeyi görülüyor.
Araştırmayı yürüten Harvard Tıp Fakültesi’nden Dr. Mark Pereira şöyle söylüyor: “Araştırmalarımız gerçekten de kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu gösteriyor. Görünen o ki, kahvaltı şeker hastalığının ve kardiyovasküler hastalıkların azaltılmasında önemli bir rol oynayabilir.”

3. Daha Enerjik Hissetmek

“The International Journal of Food Sciences and Nutrition” dergisinde yayımlanan bir 1999 yılı araştırmasına göre lif ve karbonhidratlar açısından zengin bir kahvaltı yapmak gün içinde daha az yorgun hissetmenizi sağlıyor. Beyniniz ve kaslarınız iyi çalışmak için glikoza ihtiyaç duyuyor. Bu sağlanamadığında yorgunluğun baş göstermesi kaçınılmaz oluyor. Kahvaltı ile bu sorun ortadan kalkıyor.

4. Daha İyi Kolesterol Düzeyi

“The American Journal of Clinical Nutrition” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre kahvaltıyı atlayanlar daha yüksek kötü kolesterol düzeyine ve insülin direncine sahip oluyorlar.
Araştırma ayrıca kahvaltı yapanların yapmayanlara göre ortalama 100 kalori daha az tükettiğini gösteriyor.

5. Daha İyi Hafıza

Kahvaltıda yüksek enerji veren yiyeceklerle beslenmek kısa dönem hafızasını iyileştiriyor. “Journal of Adolescent Health” dergisinde yayımlanan bu araştırmaya göre, çok yüksek kalorili kahvaltı yapmak ise konsantrasyonu azaltıyor. Bu yüzden araştırmacılar dengeli bir kahvaltı noktasında vurgu yapıyorlar.

6. Daha Fazla Vitamin ve Mineral Alımı


“Nutrition Research and Practice” dergisinde yapılan bir araştırmaya göre nadiren kahvaltı yapanlar daha az vitamin ve mineral, daha fazla yağ tüketiyorlar. İyi bir kahvaltı sayesinde daha fazla protein, kalsiyum, potasyum, A vitamini ve lif almanız mümkün.
Kahvaltıyı günlük rutininize dahil ettiğinizde bu faydalardan yararlanabileceksiniz. Çok daha enerjik ve sağlıklı hissedeceksiniz. Bu yüzden kahvaltıyı atlamayın. Kahvaltıyı atlayarak, daha az kalori alacağınız yanılgısına düşmeyin.

Kahvaltı Yapmanın Faydaları ,sabahları kavaltı yapmanın faydaları , kavaltının faydaları ,

0 yorum:

Yorum Gönder