dislanze
v10
today : | at : dislanze | safemode : ON
> / home / facebook / twitter / exit /
name author perms com modified label

Hamile kadınları doğumdan önce tahmin edebilir miyiz? Süleyman Akyıldız rwxr-xr-x 0 Ağustos 23, 2016

Filename Hamile kadınları doğumdan önce tahmin edebilir miyiz?
Permission rw-r--r--
Author Süleyman Akyıldız
Date and Time Ağustos 23, 2016
Label
Action
Wal-Mart'ın rakibi Target...

Target da bir süpermarket zinciri ama Wal-Mart'tan biraz farklı bir stratejisi var. Ürünleri Wal-Mart kadar ucuz değil ama belki biraz daha kaliteli.

Diğer süpermarketler gibi Target da müşterilerinin alışveriş alışkanlıklarının ne olduğunu merak ediyor ve bu alışkanlıkları nelerin etkilediğini öğrenmek istiyor. Yalnız bildikleri bir şey var: İnsanların alışkanlıkları çok zor değişir. Ben ailem ile Wal-Mart'tan alışveriş yapmaya alışkınsam benim kolay kolay Target'a gelmeyeceğimi biliyorlar. Ama müşterilerin alışkanlıklarına dair yapılan araştırmaların çıkardığı çok ilginç bir bilgi var. Ailelerin alışveriş alışkanlıklarını değiştirmeye en yatkın oldukları ender zamanlardan biri aileye yeni bir bebeğin katıldığı zaman. O yüzden süpermarketlerin şöyle bir inancı var: İnsanlar bebek bezlerini bizden alırlarsa bütün alışverişlerini bizden yapacaklardır. Bütün mağazalar da bunu bildikleri için yeni bebeği olmuş ailelere bebek ürünlerini satmak için büyük bir rekabet içindeler.

Amerika'da doğum kayıtlarının halka açık olması elbette bu konuda marketlerin işini çok kolaylaştırıyor. Marketler yeni doğum yapan annelerin adreslerine onlara özel teklifler ve indirim kuponları gönderiyorlar.

Peki, Target'ın Veri Bilimi ile çözmeye çalıştığı neydi?

Target şu soruları soruyordu: Bu rekabette diğer marketlerin önüne geçebilir miyiz? Hamile kadınları doğumdan önce tahmin edebilir miyiz? Böylece müşterileri erkenden kapabilir miyiz? gibi sorular...


Biz bugün hala bu konuları tartışırken; Target'ın bu olayı 2002'ye ait! (Kaynak başlıkta)

Target, istatistikçileri Andrew'e şu soruyu sormuş: Müşterimiz istemese bile onun hamile olduğunu önceden anlayabilir miyiz?

Andrew bir yol bulmuş. Peki, nasıl?

Üyelik kartlarını biliriz. Buradaki bilgileriniz bir veri bankasına kaydediliyor (Alışverişlerinizin yanında kredi kartı numaranız, doğum tarihiniz, doğum yaptıysanız bebeğinizin doğum tarihi gibi bilgiler).

Andrew, Target'ın veri bankasındaki bu bilgileri veri madenciliği ile analiz etmiş ve ilginç bilgilere ulaşmış: Kadınlar hamileliklerinin dördüncü ayından itibaren çok daha fazla kokusuz losyon almaya başlıyorlarmış.

Andrew, analizi biraz daha derinleştiriyor ve kadınların hamileliğini tahmin etme gücü bulunan 25 ürün keşfediyor. Bir kadının bu 25 üründen ne kadar aldığı formüle girilince o kadına dair bir hamilelik tahmin skor gücü çıkıyor. 0 ile 1 arasında bir olasılık değeridir. Hatta bu metod ile bebeğin doğum tarihini de çok küçük hata payları ile tahmin etmeyi başarmışlar. Böylece Target hamileliğin farklı dönemlerinde o döneme özel ürünlerin kuponlarını ilgili kişilerin adreslerine gönderebilmiş.

Durun daha bitmedi! :-) Target'ın başına gelen ilginç olay:

Kızına bebek kıyafetleri için kupon gönderilen bir baba duruma çok sinirlenmiş ve bir hışımla Target'a gidip "Kızım hamile değil ki! Niye ona böyle şeyler gönderiyorsunuz?!" diye çalışanları azarlamış. Ancak aslında kızının hamile olduğu ve babasına henüz söylememiş olduğu ortaya çıkınca baba Target'dan özür dilemek durumunda kalmış! :-)

Kaynak: istanbulAkademi
(Kendi cümlelerimi de içermekle beraber çoğu yukarıdaki kaynağa aittir)

0 yorum:

Yorum Gönder