dislanze
v10
today : | at : dislanze | safemode : ON
> / home / facebook / twitter / exit /
name author perms com modified label

Yeterince Su İçmemenin Belirtileri Süleyman Akyıldız rwxr-xr-x 0 Kasım 09, 2015

Filename Yeterince Su İçmemenin Belirtileri
Permission rw-r--r--
Author Süleyman Akyıldız
Date and Time Kasım 09, 2015
Label
Action
İnsan vücudunun %60-70’i sudur. Bu su, vücudun günlük işlev ve hareketleri sonucunda, sürekli yer değiştirmektedir. Bu yüzden harcanan suyun yerine yenisini koymak çok önemlidir.
Yeterince su içmemek, vücuda olumsuz olarak etki eder ve bazı sağlık problemleri doğurur. Yemek yemeden bir insan neredeyse 2 ay yaşayabilirken, su içmeden sadece birkaç gün hayatta kalabilir.
Su toksinlerin vücuttan atılmasına ve temel organların nemli kalıp, fonksiyonlarını sürdürebilmesine yardım eder. Besin maddelerinin ve atıkların vücutta taşınmasını sağlar. Vücudu gerektiğinde soğutup, gerektiğinde ısınmasını sağlayarak, denge hâlinin korunmasına yardımcı olur. Bunlar suyun vücuttaki görevlerinin sadece bir bölümü. Su bütün vücut fonksiyonlarında rol alır.

Dehidrasyon (Vücutta Su Eksikliği) Belirtileri


Bir insan yeterince su içmediğinde, vücudu susuz kalır. Dehidrasyon belirtileri kuru ve yapışkan ağız, gözde çukurlaşma, yeterince gözyaşı üretememe, az idrar, letarji (enerjisizlik), baş ağrısı, baş dönmesi, düşük tansiyon ve hızlı kalp atışıdır.

Yeterince Su İçmediğinizde Ne Olur?


Vücut su olmadan hayatta kalamaz. Su tüketimi nefes almaya yardımcı olur, çünkü akciğerleri nemlendirir. Akciğer fonksiyonları günde yaklaşık yarım litre suyu kullanır. Nefes verme ile vücudun nem seviyesi düşer. Bu sıvının yerine yenisi gelmediğinde, nefes almak zorlaşır. Yeterince su içmeyen kişilerde vücutta yağlanma artar, kas tonusu (esnekliği) azalır ve sindirim bozuklukları ortaya çıkar.

Günde Kaç Bardak Su İçilmelidir?


Birçok insan dehidrasyon sınırında yaşamakta ama bunu bilmemektedir. Bununla birlikte, günde 8-10 bardak su içerek vücudun su seviyesini optimum değerlerde tutabilirler. Su tüketimi güne yayılmalıdır. Diğer türlü, fazla su vücuttan atılacaktır.

Kafeinli Ve Alkollü İçecekler


Kahve, çay ve alkollü içecekler sıvı olsalar da, susuzluğu gidermezler. Çünkü bu içecekler aslında sıvıların atılmasını tetikleyerek, vücutta dehidrasyona sebep olurlar. Bu gerçekleştiğinde, orta düzey dehidrasyon belirtileri gerçekleşir: mide ekşimesi, karın ağrısı, sırt ağrısı, baş ağrıları ve depresyon.

Sağlıklı Beslenme


Bol meyve ve sebze içeren sağlıklı bir beslenme de çok önemlidir, çünkü günlük su ihtiyacının önemli bir bölümü yediklerimizden sağlanmaktadır.
Not: Aşırı susuz olduğunuzu hissettiğinizde soğuk su içmeyi tercih edin. Çünkü soğuk suyun emilimi sıcak suya göre daha hızlıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder